Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης: «Ζητήματα υγείας των κατοίκων του νησιού πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης γραμμής»

Newsroom
24/02/2020 12:59
 
 
 

 

Τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού του νησιού, εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης.

Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ κάνει λόγο για «διαφαινόμενη υποτίμηση του ζητήματος» και υποστηρίζει ότι «ζητήματα που αφορούν στην υγεία των κατοίκων του νησιού πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης γραμμής», ενώ κάνει γνωστό πως θα επιμείνει στη συζήτηση του ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Επίσης, ζητά τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη δειγματοληψία και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για τυχόν απορρύπανση της περιοχής, αλλά και για την αποφυγή μελλοντικής ρύπανσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου-Ερμούπολης:
Μετά τη δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε η ανησυχία μας για τη διαφαινόμενη υποτίμηση του ζητήματος της πρόσφατης ανάλυσης ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού στη θέση Καρνάγιο που έδειξε την ύπαρξη επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία βαρέων μετάλλων σε μεγέθη πολλαπλάσια των φυσιολογικών.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την μη ένταξη του θέματος που έγκαιρα πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, με αίτημα του επικεφαλής της, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ερχόμενης Πέμπτης 27 Φλεβάρη δεν συνάδει με τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. και το σεβασμό της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης των δημοτικών παρατάξεων.

Θεωρούμε πως ζητήματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων του νησιού πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης γραμμής για αυτό και δεν δεχόμαστε την υποτίμηση του θέματος. Με νέα πρόταση, θα επιμείνουμε να έρθει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ζητάμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη δειγματοληψία και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, εξασφαλίζοντας μια πιο αδιάβλητη διαδικασία. Επιπλέον, ανάλογα με τα αποτελέσματα να αποφασιστούν μέτρα για τυχόν απορρύπανση της περιοχής, εντοπισμού της πηγής της ρύπανσης όπως και άμεσα μέτρα για την αποφυγή μελλοντικής ρύπανσης, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

(Visited 79 times, 1 visits today)