Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος: Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα

Newsroom
19/03/2024 23:23
 
 
 

 

Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος: Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα (2019-2023). Προκαταρκτικά αποτελέσματα από την περίοδο 2019-2023

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν το απόγευμα της 4ης Μαρτίου με επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή του κοινού επιστημονική συνάντηση για την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της περιόδου 2019-2023 του ερευνητικού προγράμματος: «Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος: Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα».

Την έρευνα διευθύνει ο Δρ Δημήτρης Αθανασούλης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και συνδιευθύνει η Δρ Αναστασία Γιαγκάκη (Ε.Υ. από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εισαγωγικά, μέσω επιτοίχιας ανακοίνωσης, σχολιάστηκαν από τη Σοφία Ανδριώτη βασικοί πυρήνες κατοίκησης στην Τήνο για τις υπό έρευνα εποχές, βάσει της υφιστάμενης βιβλιογραφίας.

Στη συνέχεια, μέσα από επτά ομιλίες προβλήθηκαν επιμέρους πτυχές με τις οποίες ασχολείται το πρόγραμμα, οι οποίες ανέδειξαν χαρακτηριστικά της κατοίκησης στην Τήνο κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής και της περιόδου της Λατινικής κυριαρχίας.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την ανασκαφική έρευνα κατά τα έτη 2020 έως και 2023 στον πρωτοβυζαντινό ναό στην Αγία Αναστασία στη θέση «Ρέντια», με στοιχεία που φωτίζουν τη χρονολόγηση του μνημείου, και στο μεσαιωνικό Κάστρο Ξώμπουργο, με πληροφορίες για τις διαφορετικές εποχές χρήσης του. Προβλήθηκαν από την Αναστασία Γιαγκάκη με συστηματικό τρόπο τα στοιχεία που αντλούνται από τη μελέτη της πρωτοβυζαντινής κεραμικής από τη Χώρα της Τήνου, όπως επίσης από τη Χρυσάνθη Σακελλάκου οι σύνθετες πληροφορίες από την καταγραφή της μεσαιωνικής γλυπτικής στο νησί σε ειδική ψηφιακή βάση. Από τη Μαρία Σιγάλα δόθηκε έμφαση σε δύο ναούς στη θέση «Βρυσιά» και τη θέση τους στην περιοχή. Επιπλέον, με αφορμή την αρχιτεκτονική του Κάστρου Ξώμπουργου, σχολιάστηκαν λεπτομερώς από τον Δημήτρη Αθανασούλη τα γνωρίσματα των Κάστρων των Κυκλάδων κατά τη μεσαιωνική εποχή. Τέλος, παρουσιάστηκε από την Αναστασία Γιαγκάκη ο ιστότοπος και το συνδεδεμένο με αυτόν ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των αρχαιολογικών πληροφοριών, που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του προγράμματος.

Τις εργασίες παρακολούθησαν δια ζώσης ειδικοί ερευνητές, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και Συλλόγων, φοιτήτριες-φοιτητές και το ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 63 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*