Νάξος – Νικοδήμεια 2022: Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη
Newsroom
11/07/2022 23:39
 
 
 

 

Από την Πέμπτη 7 Ιουλίου ξεκίνησαν τα «Νικομήδεια 2022», που θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιουλίου. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε, με τη Θεία Λειτουργία στο Μετόχι της Αγίας Κυριακής Χώρας Νάξου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 14 Ιουλίου το βράδυ με τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης Θηβών, Λιβαδειάς και Αυλίδας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Να σημειωθεί ότι φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικοδήμου στη Νάξο, θα μεταφερθεί στο νησί η εικόνα της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» της οποίας η υποδοχή θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ, στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού του Αγίου Νικοδήμου στη Χώρα.

«ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ 2022» Πρόγραμμα λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων στη Νάξο

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος προσπαθώντας να αναχωρήσει για το Άγιο Όρος έπεσε στη θάλασσα και κολύμπησε μέχρι τη μικρή νησίδα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, από όπου επιβιβάστηκε στο πλοιάριο.

β) Πανηγυρική θεία λειτουργία στο Ιερό Εξωκλήσι Αγίου Παϊσίου, Ραφαήλ και Ειρήνης (περιοχή Κόκκινα σπίτια) ενορίας Αγίου Νικοδήμου.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Θεοδοσίας, την οποία ευλαβείτο ιδιαιτέρως ο Άγιος Νικόδημος και της συνέγραψε ιερή ακολουθία.

β) 7.45 μ.μ. Υποδοχή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού  Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο Λόγο και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

10.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία. (Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου, Όρθρος και Θεία Λειτουργία).

γ) 7.30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

α) 7.00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο Λόγο και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

β) 7.30 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου.

γ) 7.30 μ.μ. Ἀκολουθία Μεθέορτου Αρχιερατικού Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

9.00 μ.μ. Έναρξη Ιεράς Λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» καθώς και της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επί της μαρμάρινης εξέδρας θα τελεστεί Δέηση και θα πραγματοποιηθεί σύντομη ομιλία.

Κατά τη διάρκεια των «ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ» (7-14 Ἰουλίου) θα πραγματοποιούνται καθημερινές εκπομπές από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης «ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM 92,3» με κεντρικό θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αγίου μας σε συνδυασμό με σχετικούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

(Visited 2.507 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*