Μιχαήλ-Νεκτάριος Καπίρης για σμυριδεργάτες: «Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ομηρία τους»

σμυριδορυχείων
Newsroom
29/09/2023 18:08
 
 
 

 

Με αφορμή την επιστολή που έστειλαν οι πρόεδροι των έξι σμυριδοχωριών της Νάξου στον δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη αναφορικά με την επαναλειτουργία των ορυχείων, τον καθορισμό της ποσότητας προς εξόρυξη και την εποπτεία των εργασιών, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχαήλ-Νεκτάριος Καπίρης αναφέρθηκε στην μελέτη σκοπιμότητας που έχει εκπονηθεί και παραδόθηκε τον Ιούλιο 2018.

Ο κ. Καπίρης υποστηρίζει ότι «η εν λόγω μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο τόσο μεταξύ των φορέων και των σμυριδεργατών, όσο και μέσα στην ευρύτερη κοινωνία της Νάξου». Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη «συνεχίζει να παραμένει κρυμμένη σε κάποια συρτάρια», με τον Δήμο, την Περιφερειακή Αρχή και την κεντρική κυβέρνηση να συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την ομηρία των σμυριδεργατών.

«Οι διεκδικήσεις τους είναι δίκαιες και θα πρέπει να εισακουστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι, μετά από επικαιροποίηση και εξειδίκευση της μελέτης, θα πρέπει να παραδοθεί προς διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς, τους σμυριδεργάτες και την κοινωνία του νησιού «με σκοπό τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναστροφή της ερήμωσης των ορεινών χωριών της Νάξου».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα ο κ. Καπίρης:
Με επιστολή τους, οι πρόεδροι των έξι σμυριδοχωριών της Νάξου ζήτησαν από το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη να ανοίξουν τα ορυχεία σμύριδας, να καθοριστεί η ποσότητα προς εξόρυξη και η εποπτεία των εργασιών.

Στο φλέγον αυτό ζήτημα έχει προ ετών εκπονηθεί μελέτη από το ΙΓΜΕ «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΜΥΡΙΔΑΣ ΝΑΞΟΥ» που παραδόθηκε τον Ιούλιο 2018 (παραδοτέο της Σύμβασης 2759/2017 μεταξύ ΙΓΜΕ και ECHMES Ltd), με αντικείμενο αφενός μεν τη διερεύνηση της αγοράς της σμύριδας, σε συνδυασμό με την διερεύνηση της αγοράς των ανταγωνιστικών της υλικών, αφετέρου δε, τον επαναπροσδιορισμό νέων πεδίων χρήσεων της Ναξιακής σμύριδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών και ευρημάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που η Ναξιακή σμύριδα δεν έχει παρουσία στην αγορά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ένα μετάλλευμα με υψηλό δυναμικό αξιοποίησης, το οποίο υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Νάξου με συμβολή και στην εθνική οικονομία.

Η μελέτη εστιάζει στην αξιοποίηση της σμύριδας Νάξου από Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με σκοπό την επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων υπό την διπλή θεώρηση:
• Εξορυκτική/εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σμύριδας της περιοχής Αμόμαξης Νάξου, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.
• Γεωπολιτιστική ανάδειξη / αξιοποίηση / εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και των παλαιών ορυχείων σμύριδας, καθώς και δημιουργία σχετικού Μουσείου, ως τουριστικό, εναλλακτικό ή συνδυασμένο τουριστικό πόλο έλξης.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η ορθολογική λειτουργία των σμυριδωρυχείων Νάξου είναι αποδεκτή και υποστηρίζεται από τους κατοίκους της ΒΑ Νάξου και της ευρύτερης περιοχής του Έργου, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση και βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου.

Παράλληλα, η κατάλληλη προβολή των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη βιομηχανική κληρονομιά και τα πολιτιστικά τοπόσημα της ΒΑ Νάξου και προβλέπονται για την γεωπολιτιστική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε η Νάξος να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης επιδέχονται βέβαια περαιτέρω βελτίωσης, επικαιροποίησης και εξειδίκευσης, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη δυνατότητα αύξησης της σχεδιαζόμενης παραγωγής, στο πλαίσιο αντικατάστασης των ανταγωνιστικών διεθνώς προϊόντων με Σμύριδα Νάξου, όπως επίσης και της αύξησης της επισκεψιμότητας αυτής της μοναδικής περιοχής της ΒΑ Νάξου που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, παρότι έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ολοκληρώθηκε η εν λόγω μελέτη, η οποία και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος τόσο μεταξύ των φορέων και των σμυριδεργατών, όσο και μέσα στην ευρύτερη κοινωνία της Νάξου, συνεχίζει να παραμένει κρυμμένη σε κάποια συρτάρια.

Παρά το διάχυτο και έντονο προβληματισμό που έχουν οι σμυριδεργάτες για τη συνέχιση της εξόρυξης και πάρα το διαφαινόμενο οριστικό κλείσιμο των ορυχείων, ο Δήμος, η Περιφερειακή Αρχή και η κεντρική κυβέρνηση συνεχίζουν να τους εμπαίζουν και να τους κρατούν ομήρους.

Οι διεκδικήσεις των σμυριδεργατών είναι δίκαιες και θα πρέπει να εισακουστούν.
Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η επικαιροποίηση και η εξειδίκευση της ως άνω μελέτης, η οποία θα προτείνει κάποιες εναλλακτικές και εν συνεχεία να παραδοθεί για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς, στους σμυριδεργάτες και στην κοινωνία του νησιού μας με σκοπό τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναστροφή της ερήμωσης των ορεινών χωριών της Νάξου.

Μέχρι την εφαρμογή της βέλτιστης αυτής λύσης θα πρέπει να σχεδιαστεί η μεταβατική κατάσταση, με έμφαση στην ασφάλεια και την επαρκή ασφάλιση των εργαζομένων, την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ορυχείων, την εμβάθυνση της έρευνας για τις πιθανές επιπλέον χρήσεις τόσο της σμύριδας όσο και των παραπροϊόντων εξόρυξης, την εύρεση νέων κοιτασμάτων, τη σταδιακή αποκατάσταση σύνολο τον βιομηχανικών μνημείων και την ένταξη αυτόν προς τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 204 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*