VIDEO: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση και συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νάξου

Newsroom
11/01/2024 20:00
 
 
 

 

Με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, η συνάντηση-συζήτηση για το τοπικό Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νάξου.

Εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του νησιού εξήγησαν στους παρευρισκόμενους το χρονοδιάγραμμα, τις εργασίες του πρώτου και δεύτερου σταδίου, τα κύρια ζητήματα και τις κρίσιμες παραμέτρους του χωρικού σχεδιασμού, έδωσαν στοιχεία και αναλύσεις για τον χωρικό σχεδιασμό και απάντησαν στις ερωτήσεις των παραβρισκόμενων. Επίσης άκουσαν τις παρατηρήσεις των πολιτών και των εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων και συνέλεξαν απόψεις και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύνταξη των μελετών.

Στη συζήτηση μεταξύ άλλων μπήκαν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα όπως οι υποδομές στο νησί (αεροδρόμιο, λιμάνι, υποδομές παιδείας κ.λπ.), η ισόρροπη ανάπτυξη, οι παραδοσιακοί οικισμοί, η δόμηση, οι χώροι πρασίνου, η προσβασιμότητα, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η ανάδειξη των μνημείων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αντιδήμαρχοι, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πολύωρη συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα Ιάκωβος Καμπανέλλης του δημαρχείου είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός στην ολιγόλεπτη τοποθέτηση του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «για οποιοδήποτε έργο υποδομής θα πρέπει να λάβουμε απόφαση για το τι νησί θέλουμε να είμαστε. Θέλουμε να γίνουμε Νέα Υόρκη ή θέλουμε να είμαστε ένα αυθεντικό ελληνικό νησί που θα καταφέρει να κρατήσει τους μόνιμους κατοίκους του και θα αναπτύσσεται τουριστικά και όχι μόνο; Αυτά τα εργαλεία και οι δείκτες υπάρχουν όπως είπε η επιστημονική ομάδα που είναι σήμερα εδώ, οπότε θα έρθει να μας παραδοθεί το πρώτο προσχέδιο σε δυόμιση περίπου μήνες, ώστε να επιλέξουμε εμείς την ιδανική λύση. Πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό εργαλείο» είπε.

«Πρόκειται για ένα απαραίτητο και σημαντικό έργο» υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου και πρόσθεσε πως «ότι σχεδιάσουμε και αποφασίσουμε θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα 50 χρόνια». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα υποδομής του νησιού, που είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Όπως είπε, «βασικό μέλημα των μελετητών θα πρέπει να είναι η χωροθέτηση νέου εμπορικού και επιβατικού λιμανιού» ενώ σχετικά με το αεροδρόμιο και την επέκταση του, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο».

Ωστόσο, ο κ. Χατζηανδρέου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν θα πρέπει η Νάξος να χωροθετήσει ένα νέο αεροδρόμιο. Μάλιστα απευθυνόμενος στους μελετητές τους ρώτησε αν αυτό υπάρχει στην σκέψη τους και αν θα συμπεριληφθεί στον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. «Βασικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση του χρώματος και του χαρακτήρα του νησιού. Θέλουμε αυστηροποίηση, για να προφυλάξουμε το περιβάλλον και την ιστορία της Νάξου».

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου υπογράμμισε τέλος απευθυνόμενος στην ομάδα μελετητών ότι «θα ήθελα η δημοτική αρχή αλλά και εσείς να είστε όσο γίνεται πιο ουδέτεροι και να μην επηρεάζεστε, για να μη χρησιμοποιηθεί το Πολεοδομικό Σχέδιο της Νάξου ρουσφετολογικά. Εμείς θα σας στηρίξουμε με την προϋπόθεση ότι εσείς θα προχωράτε σε σωστή κατεύθυνση για το αύριο του νησιού».

Οι μελέτες

Σύμφωνα με τους μελετητές οι φάσεις εκπόνησης των μελετών είναι δύο. Πρώτη φάση είναι η εκπόνηση που αποτελείται από δύο στάδια ενώ η δεύτερη φάση αφορά την έγκριση.

Εργασίες του 1ου σταδίου

Με την έναρξη του 1ου σταδίου απαιτούνται οι εξής εργασίες:
• Αποστολή αιτήσεων σε πάνω από 40 υπηρεσίες και φορείς για την παροχή στοιχείων.
• Επιτόπια έρευνα πεδίου για καταγραφή χρήσεων γης και άλλων στοιχείων και σημείων ενδιαφέροντος στο σύνολο της εδαφικής επικράτειας, εντός και εκτός οικιστικών υποδοχέων στις Δ.Ε. που μελετούνται.
• Σε εξέλιξη βρίσκονται: εργασίες διαμόρφωσης Γεωβάσης και εμπλουτισμός αυτής, βιβλιογραφική αναζήτηση, σύνταξη χαρτών, σύνταξη τεχνικής έκθεσης και συνοδευτικών πινάκων και διαγραμμάτων.
Με την ολοκλήρωση του 1ου σταδίου θα ακολουθήσει σύνταξη εναλλακτικών σεναρίων και επιλογή επικρατέστερου σεναρίου Τ.Π.Σ. και συμπληρωματικές μελέτες (Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Κύρια ζητήματα – κρίσιμες παράμετροι χωρικού σχεδιασμού

Ως κρίσιμες παράμετροι για τον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και ως θέματα που οφείλουν να συζητηθούν ορίζονται:
• Η βελτίωση λειτουργίας του υφιστάμενου λιμένα Νάξου.
• Οι κύριες ανάγκες στο κύριο εξωαστικό οδικό δίκτυο — προβληματικό και επικίνδυνα σημεία & παρακάμψεις οικισμών.
• Τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή του λιμανιού/ ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης στη Χώρα Νάξου.
• Η εφαρμογή προτάσεων ΣΒΑΚ/ Πεζόδρομοι ποδηλατόδρομοι: ανάγκες και προτάσεις.
• Η λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσή τους.
• Τα προβλήματα ύδρευσης – άρδευσης και η επάρκεια νερού.
• Η διαχείριση απορριμμάτων: ανάγκες βελτιώσεων, αποκατάσταση ΧΑΔΑ
• Οι πολεοδομήσεις: ανάγκες / σκοπιμότητα / προτεραιότητες.
• Οι νέες ανάγκες σχετικά με τις χρήσεις γης και όρους δόμησης.
• Οι ανάγκες για νέες χωροθετήσεις κοινωφελών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων.
• Οι παραδοσιακοί οικισμοί: ανάγκη κήρυξης νέων / διαχείριση υπαρχόντων.
• Οι αναπλάσεις: προτεραιότητες και
• Η εφαρμογή Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΑ).

Στοιχεία Ανάλυσης για τον χωρικό σχεδιασμό

Κάποια από τα στοιχεία που οφείλουν να αναλυθούν είναι:
• Οι εισροές από Εγκεκριμένη Χωροταξικά πλαίσια και άλλη σχέδια υπερτοπικής εμβέλειας (Γ.Π.Χ.Σ.Α.Α., Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α., Π. Χ.Π. Περιφέρειας Ν.Α.-υπό αναθεώρηση).
• Το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. για τη Χώρα της Νάξου του Ν.1337/1983: Θεσμοθετημένες χρήσεις γης (σήμερα σε αναστολή).
• Η απουσία ρυμοτομικών σχεδίων
• Η έντονη λειτουργική εξάρτηση των οικισμών από τη Χώρα Νάξου.
• Οι οικισμοί: οριοθετημένοι – μη οριοθετημένοι & Θέσεις παραθεριστικού κυρίως χαρακτήρα υπό το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης.
• Οι κοινόχρηστοι & κοινωφελείς χώροι: Ελλείψεις – περιορισμένοι χώροι πρασίνου – ανάγκες αναβάθμισης αστικού περιβάλλοντος.
• Το πολιτιστικό περιβάλλον: αρχαιολογικοί χώροι- μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, αξιόλογα οικιστικά σύνολα, κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 666 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*