Νάξος: Με δυνατούς κρότους, δάφνες και ροδοπέταλα η πρώτη Ανάσταση στη Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Newsroom
01/05/2021 15:44
 
 
 

 

Με δυνατούς κρότους, δάφνες και ροδοπέταλα στάλθηκε από τους λιγοστούς πιστούς και τον ιερέα της Μητρόπολης Παροναξίας το πρώτο μήνυμα της Ανάστασης.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο π. Απόστολος Βελώνης με θεατρικό τρόπο και απίστευτη γρηγοράδα «πετάχτηκε» από το ιερό ψάλλοντας «Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην, ότι ου κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» και η εκκλησία σείστηκε από τους θορύβους που προκάλεσαν οι πιστοί χτυπώντας και κουνώντας με δύναμη τα στασίδια, ως αναπαράσταση του σεισμού την ώρα που αναστήθηκε ο Ιησούς.

Ο π. Απόστολος Βελώνης σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου και ροδοπέταλα στους πιστούς, που δέχτηκαν με χαρά το μήνυμα που τόσο γλαφυρά τους μετέφερε ο ιερέας τους.

Το έθιμο, παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου και την ίδια ώρα σεισμός ταρακουνάει συθέμελα τη γη.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής και η παραμονή της ημέρας της Κυριακής του Πάσχα. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Αν και ο Ιησούς δεν έχει ακόμα αναστηθεί και τηρείται ακόμη η νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο κυριαρχεί η προσδοκία της Ανάστασης. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι’ αυτό και ονομάζεται και «αλάδωτο Σάββατο».

Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το “ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι”.

*(κεντρική φώτο: αρχείου)

(Visited 1.265 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*