Επίκαιρη ερώτηση Αρσένη για την αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε νησίδες του Αιγαίου

Newsroom
07/06/2022 18:46
 
 
 

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Παράνομη έναρξη αδειοδότησης αιολικού στις νησίδες του Αιγαίου, που έχει επίσημα απορριφθεί» κατέθεσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου, στο σύμπλεγμα 14 προστατευόμενων, στην πλειονότητά τους ακατοίκητων νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, η κυβέρνηση της ΝΔ οραματίστηκε την «πράσινη ανάπτυξη», προχωρώντας σε φαραωνικό έργο εγκατάστασης 3 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (106 ανεμογεννήτριες, 71 χλμ. δρόμων, 14 λιμενικά έργα, 14 ελικοδρόμια, δεκάδες βοηθητικές εγκαταστάσεις και εκτενείς εκβραχισμοί).

Μάλιστα το έθεσε υποψήφιο και για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτεινόμενο σε ακόμη περισσότερες νησίδες, αντίθετα απ’ ό,τι προέβλεπαν ο αρχικός του σχεδιασμός.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και την καθολική εναντίωση 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων η αρμόδια υπηρεσία με το έγγραφο οικ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/38606/2627/24.5.2021 (ΑΔΑ: Ψ0ΔΟ4653Π8-3ΥΦ) απορρίπτει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».

Σε μια πρωτοφανή κίνηση καταστρατήγησης της νομοθεσίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (τα μέλη και το προεδρείο της οποίας επιλέγονται με πρόταση του υπουργού) στις 28 Μαΐου εκδίδει νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού για το ίδιο έργο ανανεώνοντας τις αρχικές άδειες. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ η εταιρεία λέει ότι το έργο μπορεί να αδειοδοτηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Θα ανακληθεί η άδεια παραγωγού που παράνομα έδωσε η ΡΑΕ;

2. Ποιες θα είναι οι πειθαρχικές επιπτώσεις για την παράνομη αδειοδότηση;

(Visited 46 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.