VIDEO: Στην Επιτροπή διαβούλευσης τα υπό εγκατάσταση αιολικά πάρκα στη Νάξο

aiolika apo agiasso 1
admin
09/10/2017 09:30
 
 
 

(Φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου της Νάξου από τον οικισμό Αγιασός. Διακρίνονται οι Α/Γ 1-12 του Α/Π Δίστομος)

Με θέμα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νάξο συνεδρίασε την Παρασκευή το βράδυ η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρία «DAMCO ENERGY A.E. & ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Τ.Ν.Ε.» προτίθεται να εγκαταστήσει εννέα συνολικά αιολικά πάρκα (με 100 ανεμογεννήτριες και όχι 95 όπως ήταν η αρχική μελέτη), παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 230 MW στα νησιά Πάρος, Νάξος, Τήνος και Άνδρος. Το έργο της Νάξου (βλ. παρακάτω), διαιρείται σε δυο υποέργα με 30 ανεμογεννήτριες ισχύος 69 MW. Από αυτά τα 14 θα τοποθετηθούν βορειοδυτικά του νησιού στη θέση “Βουρλάς” και 16 στο νότιο τμήμα της Νάξου στη θέση “Δίστομος”.

Το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα νησιά έχει ξεκινήσει το 2011, όπου υπήρξαν κινητοποιήσεις από τα νησιά και οι τέσσερις δήμοι είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους.

“Η ίδια εταιρία έρχεται σήμερα με νέα τροποποιημένη μελέτη και ζητά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Η διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει από την περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους. Θα πρέπει να έχουμε γνώση και πρόταση για το εάν συμφωνούμε ή όχι με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μας” σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της τροποποιημένης μελέτης η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια για διαβούλευση.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη γραμματέα της ΠΕΚΙΝ Ηλέκτρα Φραγκίσκου, αφορούν τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων και τη φωτορεαλιστική απεικόνηση (η οποία προέρχεται από τη μελέτη).

Ο γραμματέας της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για τα νησιά μας”, Περιβαλλοντολόγος Βασίλης Θεωνάς, έδωσε σειρά στοιχείων και επιχειρημάτων που θα μπορούσαν να αντικρούσουν τη συγκεκριμένη μελέτη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεωνάς, θα χρειαστεί μαζική συμμετοχή και αντίδραση στη διαβούλευση και συγκεκριμένες αιτιάσεις στην όποια διαμαρτυρία, κάτι που θα πρέπει να γίνει άμεσα διότι ο χρόνος πιέζει και αν δεν υπάρξει αντίδραση, θεωρείται ως θετική η γνωμοδότηση για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεωνάς αφού εξήγησε με λεπτομέρεια τα λάθη και τις παραλείψεις που υπάρχουν στην εν λόγω μελέτη, εξέφρασε την απορία του γιατί ανάμεσα στα νησιά που θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες δεν είναι για παράδειγμα η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Επίσης πρότεινε, αντί να έρθει η συγκεκριμένη εταιρία να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα, θα μπορούσε να το κάνει ο δήμος. “Θα μπορούσε ο δήμος να εγκαταστήσει 2-3 ανεμογεννήτριες και να έχει πολύ περισσότερα έσοδα από αυτά που θα λάβει σε περίπτωση δημιουργίας των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων” είπε και ανέλυσε το “όφελος” του δήμου και των κατοίκων. “Θα παράγονται συνολικά 628.572 MW το χρόνο. Δηλαδή η εταιρία αποσκοπεί σε κέρδη 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 3{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} (περίπου 2.141.000 €) θα δοθούν στους τέσσερις δήμους” τόνισε ο κ. Θεωνάς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚΙΝ Γιάννης Φ. Μπαρδάνης ανέλυσε τις θέσεις της Κίνησης για το συγκεκριμένο θέμα και εξέφρασε την απαισιοδοξία του πως “δεν θα αποτραπεί το κακό”.

Μίλησε για καταστροφή και αλλοίωση του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις στην οικονομία, τον τουρισμό, την πανίδα, τη χλωρίδα την ορνιθοπανίδα και την αλλοίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και υπογράμμισε ότι εάν έρθουν στο νησί οι ανεμογεννήτριες “δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ”.

{youtube}u69Dz0fO_nM{/youtube}

Να σημειωθεί ότι η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου παρέχει σε όλους τους φορείς και πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην διαβούλευση της Π.Ν.Α., για το εν λόγω έργο, κάθε νομική και τεχνική πληροφόρηση και υποστήριξη. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν email στην διεύθυνση pekinaxou@gmail.com ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6980452844.

Το υποέργο της Νάξου

Στο υποέργο της Νάξου προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών πάρκων συνολικής παραγόμενης ισχύος 68,2MW, καθώς και έργα οδοποιίας, έργα διασύνδεσης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς, Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης, καλωδιώσεις κ.ά.
Συνολικά, για τα δύο νέα αιολικά πάρκα της Νάξου προβλέπεται η εγκατάσταση 30 ανεμογεννητριών (Α/Γ) τύπου Enercon Ε-70, ονομαστικής ισχύος 2,3MW η κάθε μία και ύψους 100 μ.

Το πρώτο Αιολικό Πάρκο ονομάζεται «Αιολικό Πάρκο Βουρλάς», περιλαμβάνει συνολικά δεκατέσσερις ανεμογεννήτριες και αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο στο δυτικό τμήμα στη θέση Ξυλόκαστρο, με 7 Ανεμογεννήτριες, που είναι 800μ. βόρεια του οικισμού Άγιου Θαλλέλαιου και το δεύτερο στο ανατολικό τμήμα στη θέση Βουρλάς, με 7 Ανεμογεννήτριες, που είναι νότια του οικισμού Εγγαρές. Το δεύτερο Αιολικό Πάρκο ονομάζεται «Αιολικό Πάρκο Δίστομος», και περιλαμβάνει συνολικά δεκαέξι Ανεμογεννήτριες όπου και αυτό αποτελείται από δύο τμήματα.

Το πρώτο είναι το «δυτικό τμήμα» στη θέση Καβαλλάρη, με 12 Ανεμογεννήτριες, και το οποίο βρίσκεται ΒΑ του οικισμού Αγιασός και το δεύτερο «το ανατολικό τμήμα» στη θέση Στρωτή, με 4 Ανεμογεννήτριες, βόρεια του οικισμού Κανάκι.

Σε ότι αφορά στα συνοδά έργα του υποέργου της Νάξου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα έργα οδοποιίας και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των αιολικών πάρκων.

Ποιο συγκεκριμένα, τα έργα οδοποιίας συμπεριλαμβάνουν τη διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας συνολικού μήκους 22Km. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα συγκεντρώνεται στους οικίσκους ελέγχου και στη συνέχεια θα οδηγείται μέσω υπογείου δικτύου Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) 20kV στον Υποσταθμό Ανύψωσης Τάσης 20/150 kV «Υποσταθμός Νάξος», σε οικόπεδο που βρίσκεται στην Κοινότητα Άγιου Αρσένιου, με σκοπό να διοχετευθεί η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των Ανεμογεννητριών στο Σύστημα. Από τον «Υ/Σ Νάξος» (στον οποίο θα συνδεθούν στη Μέση Τάση τα Α/Π της Νάξου συνολικής ισχύος 68,2MW), θα ξεκινά υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150kV, η οποία θα διέρχεται από τον «Υ/Σ Πάρος» , από τον Υ/Σ Ζεύξεως «Υ/Σ Σύρος» και θα καταλήγει στον «Υ/Σ Άνδρος 3». Ο «Υ/Σ Άνδρος 3» θα διασυνδεθεί με υπόγεια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150kV (συνολικού μήκους 48,127km) με τον «Υ/Σ Άνδρος 1», από όπου θα αναχωρεί υποθαλάσσια (συνολικού μήκους 60,65km) και υπόγεια (συνολικού μήκους 18,1km) γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150 kV, η οποία θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της Ραφήνας και θα καταλήξει στον πρώτο εκ των τριών ζυγών 150 kV του ΚΥΤ Παλλήνης.

Η γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150kV, που θα συνδέει τα Αιολικά Πάρκα του υποέργου Νάξου με το ΚΥΤ Παλλήνη, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 221,782km.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*