Νέο βιβλίο του Αθανάσιου Κωτσάκη: “Γιάγκος Γρατσίας. Ο δισθανής ήρωας του 1912-13

kotsakis vivlio 20
admin
25/07/2017 00:27
 
 
 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Αθανάσιου Κωτσάκη με τίτλο: “Γιάγκος Γρατσίας. Ο δισθανής ήρωας του 1912-13.

Πρόκειται για την ιστορία του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου μέσα από το πρίσμα της έμμετρης μαρτυρίας ενός Έλληνα στρατιώτη”…

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: 1912-13: οι χριστιανικοί λαοί της Βαλκανικής, Έλληνες, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι επιτίθενται από κοινού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, διπλασίασε την εδαφική της επικράτεια, απελευθερώνοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του έπους υπήρξε και ένας απλός στρατιώτης, ο Γιάγκος Γρατσίας από το Φιλώτι Νάξου, ο οποίος πολέμησε στο θεσσαλικό, το μακεδονικό και το ηπειρωτικό μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Τελικά απελευθερώθηκε, έχοντας όμως χάσει τη σωματική του ακεραιότητα. Τα όσα σημαντικά γεγονότα βίωσε κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (1912-13) τα περιγράφει σε έμμετρη χειρόγραφη διήγησή του, που συνέταξε λίγα χρόνια αργότερα, τα οποία και αποτελούν σημαντική πηγή της σύγχρονής μας ιστορίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις “Εναλλακτικές Εκδόσεις”.

kotsakis 1

* Ο Αθανάσιος Δ. Κωτσάκης (Αθήνα, 1974), κατάγεται εκ μητρός από το Φιλώτι. Είναι διδάκτωρ της Ιστορίας του Πολιτισμού (τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), είναι πτυχιούχος ιστορικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών). Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει δημοσιεύσει και μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και ανακοινώσεις των ερευνών του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα άπτονται των σχέσεων Ανατολής – Δύσης, πρωτίστως δε της δυτικής παρουσίας στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες, από την εποχή της Δ΄ Σταυροφορίας έως και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (13ος – 19ος αι.).

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*