Στέφανος Νόλλας: Γόνιμη γραμμή

admin
27/01/2015 12:02
 
 
 
 
Χάλκη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Σύµη, Σχοινούσα, Τήλος. Αυτά είναι µερικά από τα νησιά που το καλοκαίρι τρυπώνουν στον χάρτη του εναλλακτικού τουρίστα, λίγους µήνες προτού βουλιάξουν

 στη σιωπή της ακριτικής ζωής. Ο Στέφανος Νόλλας είναι από το 2007 ο υπεύθυνος (και εµπνευστής) του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράµµατος «Αγονη Γραµµή Γόνιµη» και ο άνθρωπος που έχει βαλθεί να προσφέρει ισότιµη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στον πολιτισµό στους νέους που κατοικούν στους αποµακρυσµένους µικρούς παραδείσους της χώρας, συστήνοντάς τους µέσα από εργαστήρια όχι µόνο τους παραδοσιακούς χορούς και το θεατρικό παιχνίδι, αλλά και τη yoga, το kung fu και τη ροµποτική.
Πόσο σηµαντικό είναι για την Ελλάδα του 2015 το πρόγραµµα «Αγονη Γραµµή Γόνιµη»; «Η "Αγονη Γραµµή Γόνιµη" είναι ένα πρόγραµµα δηµιουργίας και διατήρησης πολιτιστικών σηµείων επαφής µε τα νησιά της άγονης γραµµής. Εξ ορισµού ο πολιτισµός ενέχει την έννοια της συνάθροισης και της συναναστροφής. Είναι τρόπος έκφρασης και συµπεριφοράς, είναι η Ιστορία µας. Οτιδήποτε προσφέρει ο ένας στον άλλον όταν βάζουµε ένα χέρι να σηκώσουµε το βάρος που κουβαλάει είναι σηµαντικό».
 
Ο τόπος διαµονής καθορίζει τις ευκαιρίες και την πρόσβαση στην εκπαίδευση;«Υπάρχει κάτι πιο σηµαντικό από την επίδραση του περιβάλλοντος. Ο σπόρος που έπεσε εντός µας ανεξάρτητα από πού ήρθε, βλάστησε και έγινε δέντρο αλληλεγγύης και προσφοράς. Ετσι, βρήκε την ευκαιρία να δώσει ένα χέρι βοηθείας στον άλλο: το πρώτο βήµα πολιτισµού έχει γίνει».
 
Τι έχετε κερδίσει εσείς; «Το πρόγραµµα δεν είναι µόνο για τους άλλους, βάζει πρόγραµµα και σε εµάς τους ίδιους. Μας αλλάζει. Μεγάλωσα σε οικογένεια και σε σχολείο που µε έµαθαν να σέβοµαι τους ανθρώπους και τη φύση. Το όφελος από την ενασχόλησή µου µε τους συγκεκριµένους τοµείς είναι ότι γίνοµαι καλύτερος άνθρωπος». 
 
Περισσότερες από 200 επισκέψεις σε 27 νησιά. Ποια είναι τα προβλήµατα που θα µπορούσαν να λυθούν άµεσα; «Τα προβλήµατα του κάθε τόπου είναι διαφορετικής φύσεως. Σκοπός του προγράµµατος δεν είναι να αποτελέσει πανάκεια, αλλά να διευκολύνει την πρόσβαση των νέων στον πολιτισµό. Αλλωστε, τα τελευταία δύο χρόνια τα προγράµµατά µας αγγίζουν και άλλους τοµείς, όπως ο τοµέας της υγείας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποδοµών».
 
Εκπαίδευση και περιβάλλον. Τι προσφέρει ο συγκεκριµένος τοµέας; «Οσα βοηθάµε να κάνουν δικά τους τα παιδιά από µικρή ηλικία δεν τα ξεχνούν ποτέ. Χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχουµε. Είναι θέµα εκπαίδευσης εκτός από την ανατροφή και την αγωγή. Εχουµε καθυστερήσει σε όλα. Στην εκπαίδευση, όµως, µε τη βοήθεια των δασκάλων µπορεί κάτι να κερδίσουµε». 

Το πρόγραμμα σε αριθμούς 

  • 6 άξονες δράσεων
  • 280 εργαστήρια σε σχολεία
  • 8 εξοπλισµένα πολυδύναµα περιφερειακά ιατρεία
  • 30 συναυλίες µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
  • 6 συναυλίες µε την Εθνική Λυρική Σκηνή
  • 7.000 τίτλοι βιβλίων
  • 8 θεατρικές παραστάσεις
  • 30 κινηµατογραφικές προβολές ταινιών
  • 1 περίπτερο περιβαλλοντικής ενηµέρωσης
  •  

Πηγή: ΒΗΜΑgazino

 

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*