Καπούνης: Αυξάνονται οι τιμές στα λιπάσματα στη Νάξο – Πιέσεις σε αγρότες και τιμές προϊόντων

Newsroom
21/03/2026 19:09

Ανησυχία για κόστος παραγωγής, ενέργεια και τουρισμό λόγω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο αγροτικός κόσμος της Νάξου, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων καταγράφουν συνεχή άνοδο, δημιουργώντας ανησυχία για το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων.

Το ζήτημα ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 5», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Θα αυξάνονται οι τιμές εβδομάδα με εβδομάδα»

Όπως ανέφερε, η Ένωση διαθέτει αυτή τη στιγμή απόθεμα λιπασμάτων, ωστόσο αυτό σταδιακά εξαντλείται, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης ζήτησης και των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς – σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τις παραγγελίες – καταγράφονται ήδη αυξήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ανατιμήσεις σε ενέργεια και παραγωγή

Την ίδια ώρα, αυξήσεις καταγράφονται και σε άλλα βασικά κόστη του πρωτογενούς τομέα, όπως το πετρέλαιο, το οποίο στη Νάξο κυμαίνεται πλέον από 1,90 έως 2,20 ευρώ το λίτρο.

Όπως τόνισε ο κ. Καπούνης, το αυξημένο κόστος ενέργειας, μεταφορών και εργατικού δυναμικού αναμένεται να μετακυλιστεί στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, επηρεάζοντας συνολικά την αγορά.

Αίτημα για στήριξη από την Πολιτεία

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της νησιωτικότητας, ζητώντας από την Πολιτεία την ενίσχυση μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες επιβαρύνσεις.

Επιπτώσεις και στον τουρισμό

Αναφορά έγινε και στην τουριστική κίνηση, με τον κ. Καπούνη να σημειώνει ότι, ενώ το 2026 ξεκίνησε θετικά σε επίπεδο κρατήσεων, παρατηρείται πλέον επιβράδυνση, η οποία αποδίδεται και στις διεθνείς εξελίξεις.

Όσον αφορά την αγορά ενόψει Πάσχα, εκτίμησε ότι οι τιμές στα ναξιώτικα κρέατα θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξήσεις στο μοσχαρίσιο, ενώ ανοδική τάση αναμένεται και στα τυροκομικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post