Δ. Καπούνης και Σ. Βαθρακοκοίλης στον Alpha: «Πήγε καλά η παραγωγή πατάτας Νάξου, αλλά τα κόστη είναι μεγάλα» (video)

Newsroom
10/07/2023 23:11
 
 
 

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Τώρα» του Alpha ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης πατατοπαραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, τόνισαν ότι φέτος η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. πήγε καλά, όμως ο παραγωγός ήλθε αντιμέτωπος με μεγάλα κόστη (κάτι που θα επηρεάσει την τελική τιμή του περίφημου και εκλεκτού αυτού προϊόντος).

«Η παραγωγή φέτος ήταν πάρα πολύ καλή και ο παραγωγός πήρε μία καλή τιμή για το προϊόν του. Ήταν μία χρονιά… πατατοπαραγωγική!», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης, ευρισκόμενος μέσα σε ένα ναξιώτικο πατατοχώραφο την ώρα της συγκομιδής!

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Εάν ο παραγωγός πήρε μία καλή τιμή, ο καταναλωτής θα βρει την Πατάτα Νάξου λίγο ακριβότερη στο ράφι. Φέτος το προϊόν πουλήθηκε στα 52 λεπτά (από 40-42 λεπτά πέρυσι), συσκευάζεται στη Νάξο, αλλά έχει εργατικά, μεταφορικά και άλλα κόστη. Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός δεν είναι ευχαριστημένος, διότι τα κόστη αυτά είναι μεγάλα».

Όταν πήρε τον λόγο, ο Σ. Βαθρακοκοίλης περιέγραψε με χρώματα μελανά την κατάσταση για τον πατατοπαραγωγό της Νάξου: «Είμαστε για… τη φυλακή! Τον Φεβρουάριο καλλιέργησα με το πετρέλαιο κίνησης στα 2,20 και 2,25 ευρώ (τώρα έπεσε η τιμή, στο 1,75). Τα λιπάσματα, οι σπόροι, είναι στα ύψη. Το κόστος παραγωγής ανεβάζουν κι άλλο τα εργατικά. Έτσι, το κόστος ανά στρέμμα διαμορφώνεται περίπου στα 1.200 με 1.300 ευρώ. Εάν πάει καλά η παραγωγή, όπως φέτος, δηλαδή βγάλουμε 3 τόνους το στρέμμα, με την τιμή στα 50-52 λεπτά θα εισπράξουμε 1.500 ευρώ. Άρα, σε εμάς θα μείνουν 250 ευρώ το στρέμμα. Δεν μπορείς να ζήσεις με αυτά τα χρήματα».

Μάλιστα, ο Σ. Βαθρακοκοίλης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έκανε και μία δυσοίωνη πρόβλεψη: «Βλέπω τον πρωτογενή τομέα να πηγαίνει προς την εξαφάνιση! Λυπάμαι πολύ!…».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 258 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*