Τελικά, χορτάσαμε να ακούμε «εμβληματικές» ανοησίες

Newsroom
31/01/2023 23:46
 
 
 

Του Γιώργου Μαραγκού

Σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2023, και ακόμη περιμένουμε την περίφημη επίσημη προκήρυξη των πολυδιαφημισμένων «εμβληματικών» δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ήδη, από την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα, έχουμε πολλάκις ακούσει σε δημόσιες τοποθετήσεις, συνέδρια, forum και συνεντεύξεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον κ. Α. Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, ότι οι εμβληματικές δράσεις για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» και την «Πράσινη Παραγωγική Διαδικασία», Π/Υ 1 εκ. €, προκηρύσσονται από μέρα σε μέρα. Έχουν ήδη περάσει τέσσερις (4) και πλέον μήνες και ακόμη προκηρύξεις δεν έχουμε δει ούτε με το κιάλι γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των ΜμΕ επιχειρήσεων της χώρας μας σε απόγνωση, εκνευρισμό και πλήρες αδιέξοδο.

Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις μας, όπου διαπιστώνεται έντονο το στοιχείο της εποχικότητας λόγω του τουρισμού, η κατάσταση χαρακτηρίζεται επιεικώς τραγική δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές προετοιμάζουν την αναβάθμισή τους ήδη κατά τη χειμερινή περίοδο ώστε να είναι πανέτοιμες με την έναρξη της νέας περιόδου, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

Πώς όμως θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν δαπάνες και να εξοφλούν τους προμηθευτές τους όταν και οι δύο δράσεις θεωρούν απαρέγκλιτα ως επιλέξιμες δαπάνες μόνο όσες πραγματοποιούνται είτε μετά την προκήρυξη των δράσεων είτε μετά την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης; Κατά συνέπεια, οι επιχειρηματίες ακούγοντας και πιστεύοντας τις κενές, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, εξαγγελίες και υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία αφού κινδυνεύουν είτε να πληρώσουν εξ΄ολοκλήρου από την τσέπη τους το σύνολο του κόστους, εάν πραγματοποιήσουν σήμερα τις δαπάνες, είτε να μην προλάβουν να πραγματοποιήσουν την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους αφού ήδη βρίσκονται στο «περίμενε» εδώ και τέσσερις (4) μήνες.

Παράλληλα, σε μια περίοδο κατά την οποία προηγήθηκαν η πανδημία και οι συνέπειές της, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η δυσβάσταχτη ενεργειακή κρίση, οι επιχειρήσεις αναμένουν όσο τίποτε τις τονωτικές ενέσεις ρευστότητας του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το χρηματοδοτικό κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί στην αγορά είναι δυσβάσταχτο, πολύ περισσότερο όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι η έγκαιρη χορήγηση αυτών των κεφαλαίων στην αγορά θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας μας και στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Κρίμα και πάλι κρίμα γιατί ο εμπαιγμός και η εργαλειοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΤΑΑ δεν έχει προηγούμενό, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει την ανάπτυξη «παντιέρα» της. Μόνο στα λόγια βέβαια. Κρίμα και πάλι κρίμα γιατί οι «εμβληματικές» δράσεις απεδείχθησαν τελικά στην πράξη «εμβληματικές» ανοησίες.

Γιώργος Μαραγκός
Σύμβουλος Ανάπτυξης & Διοίκησης Έργων
τ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

(Visited 158 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*