7+5 μέτρα για μια ζωή με αξιοπρέπεια – Της Κατερίνας Γιαννακά*

Newsroom
14/03/2024 14:09
 
 
 

 

7 δέσμες μέτρων για την ακρίβεια και 5 τομές για την φορολογία, που θα δώσουν μία νέα αρχή στην ελληνική κοινωνία.
• Για να πληρώνουν οι κερδοσκόποι.
• Για να ευημερεί η κοινωνία αντί των λίγων και των αριθμών.
• Γιατί η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ακρίβεια κυβερνητική.

Το νέο πρόγραμμα του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ένα σταθερό δεκαετές φορολογικό σύστημα είναι το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο, απόλυτα κοστολογημένο, που θα ισχύει για όλους τους πολίτες, ώστε η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας που τροφοδοτεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που φτωχοποιεί την κοινωνία να μετατραπεί σε όπλο αντιμετώπισης των οικονομικών ανισοτήτων, σε δύναμη ευημερίας.

Ανησύχησε έντονα την κυβέρνηση το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανησύχησε και τα ΜΜΕ της διαπλοκής, που το εξαφάνισαν από τα δελτία των ειδήσεων. Αναμενόμενο. Ανησύχησε, γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες, που σε δυο χρόνια είχαν κέρδη 7 δισ. ευρώ και θα κληθούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, αλλά και να σταματήσουν να κερδοσκοπούν.

Ανησύχησε η Κυβέρνηση, γιατί ανησυχούν οι εταιρείες ενέργειας και καλά κάνουν να ανησυχούν, γιατί κι αυτές θα κληθούν πληρώσουν, και θα σταματήσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας.

Ανησύχησε, γιατί ανησυχούν οι κερδοσκόποι με την δημιουργία νέου «Τειρεσία», ώστε να ελέγχονται και να τιμωρούνται οι κερδοσκόποι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ωφελείται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, από την κατάργηση του επαχθούς μέτρου της 100% προκαταβολής του φόρου, από τη μείωση των συντελεστών στα ενοίκια για τις μικρές περιουσίες.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ωφεληθούν όλα τα εισοδήματα κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ και η Ελλάδα θα παύσει να είναι φορολογικός παράδεισος για τους λίγους.

Πρώτος στόχος μας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε να επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων.

Είναι μία από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ελληνικό κόμμα τα τελευταία χρόνια και το αμέσως το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή ως πρόταση νόμου.

Οι 7 δέσμες μέτρων κατά της ακρίβειας
1. Ανώτατο περιθώριο κέρδους 5% στην χονδρεμπορική αγορά.

2. Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, μειωμένος συντελεστής στο 6% αντί του 24% που ισχύει σήμερα.

3. Έλεγχος και πλαφόν κέρδους στην εφοδιαστική αλυσίδα στα τρόφιμα και τα αγαθά ευρείας ανάγκης. Μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά αγαθά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων. Ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών, μείωση του ΦΠΑ στο 6% που ισχύει σήμερα.

4. Παρατηρητήριο τιμών ευρείας κατανάλωσης και έλεγχος.

5. Μείωση αγοράς κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς από 27 ευρώ σε 9 ευρώ.

6. Για τους αγρότες μείωση καλλιεργήσιμου και κτηνοτροφικού κόστους (προμήθειες εφοδίων, ζωοτροφών).

7. Ισχυροποίηση-βελτίωση μηχανισμών ελέγχου και επιβολής προστίμων.

Τα 5 μέτρα για δίκαιη και αναλογική φορολογία
1. Νέα προοδευτική κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων και αφορολόγητο για όλους 10.000 ευρώ.

2. Προοδευτική κλίμακα φορολόγησης επιχειρήσεων. Μείωση 5% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3. Μείωση εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων στο 4,5%.

4. Κατάργηση προκαταβολής φόρου.

5. Μείωση συντελεστή φόρου στα ενοίκια στο 5% αντί του 15%.

Ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στόχο έχει την αναδιανομή του πλούτου, ώστε να σταματήσει να κατευθύνεται στους λίγους και να επιστρέψει σε εκείνους που τον παράγουν με τον ιδρώτα τους.

Για να γίνει πράξη το «Ελληνικό όνειρο».
Για να έχει η κοινωνία μια ζωή με αξιοπρέπεια.

*Η Κατερίνα Γιαννακά είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Αναπληρώτρια Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 70 times, 1 visits today)

6 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*