Μεγάλα θύματα είναι τα νησιά μας

admin
27/03/2015 19:20
 
 
 

του Φίλιππου Φόρτωμα (Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΟΝΝΕΔ)

Μία από τις χειρότερους περιόδους βιώνει το τελευταίο διάστημα η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αιγαίου. Ολοένα και περισσότερα πλοία που εκτελούν δρομολόγια με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω επίσχεσης εργασίας των πληρωμάτων τους.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές περιοχές να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένες  από την υπόλοιπη χώρα και η μετακίνηση τους να καθίσταται δυσχερέστατη. Η μόνη επιλογή που έχουν πλέον οι περισσότεροι νησιώτες για να ταξιδέψουν, είναι να πηγαίνουν μέσω Πειραιά, όπου σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται ακόμα και να διανυκτερεύσουν για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να ενεργήσει δίνοντας λύση. Η  ακτοπλοΐα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μας, καθιστώντας τη θεσμική συνεννόηση μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης, της περιφέρειας και των ακτοπλοϊκών εταιρειών επιβεβλημένη. Οι  νησιώτες δικαιούνται κι εκείνοι να έχουν πρόσβαση στο αγαθό των συγκοινωνιών και των μεταφορών.

Ο ρόλος της ναυτιλίας στον ελληνικό χώρο είναι πολύ σημαντικός για να γίνεται αντικείμενο άσκησης επαναστατικής γυμναστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει, με τη σύσταση κρατικού φορέα ακτοπλοΐας, τις εποχές των κρατικών μονοπωλίων, που κατέστησαν την ακτοπλοΐα για τους νησιώτες, αγαθό πολυτελείας. Αντιθέτως, ο ρόλος του κράτους είναι να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις υποδομές που λειτουργούν υποστηρικτικά στο έργο της.  Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνώντες και ας μην καθιστούν τους απλήρωτους ναυτικούς μείζον θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης, ενώ γνωρίζoυν ότι αδυνατούν να υπεισέλθουν σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*