«Δημιουργική διαστρέβλωση για τις 120 δόσεις από τη ΝΔ»

admin
28/03/2019 02:05
 
 
 

*Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Μανιού

Στο άρθρο του στο dailypost.gr στις 20/3 με τίτλο «Επιβεβλημένη και αναγκαία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αποτυχίας», ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμπατριώτης μου Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση υπόσχεται στον λαό ότι θα φέρει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ έχει ήδη πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.

Το βασικό του επιχείρημα αντλείται από την εξής παράγραφο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας Φεβρουάριος 2019»: «Η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθεται να προβεί στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων εξόφλησης σε δόσεις φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, διότι επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω τεχνική ανάλυση και μελέτη του ζητήματος. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια έσοδα και για να διαφυλαχθεί η νοοτροπία αποπληρωμής των οφειλών, καθώς πρόκειται για βασικούς στόχους των μεταρρυθμίσεων στην είσπραξη των δημόσιων εσόδων που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής».

Φυσικά αυτό που γράφει ξεκάθαρα η παράγραφος αυτή, δεν είναι ότι δεν πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση καινούργιες ρυθμίσεις, αλλά πως δεν θα αλλάξει τις ήδη υπάρχουσες.

Η ερμηνεία αυτής της παραγράφου εκ μέρους του κ. Βρούτση μόνο ως εμπαιγμό απέναντι στον λαό μπορεί να τη δει κάποιος, που γίνεται για λόγους πολιτικής κερδοσκοπίας. Είναι ένα ακόμη fake news από αυτά που παράγει σωρηδόν η αξιωματική αντιπολίτευση. Αφού εξέλιπαν τα επιχειρήματα, το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η δημιουργική διαστρέβλωση κειμένων.

Όσο για τα νούμερα που παραθέτει ο κ. Βρούτσης σχετικά με τους οφειλέτες στην εφορία, γίνεται μια σκόπιμη συσκότιση από την πλευρά του. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Ένα μεγάλο ποσοστό χρωστάει κάτω από 10 ευρώ, ενώ 73 ΑΦΜ (εταιρείες) χρωστάνε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Άρα ισχύει πως ένας κόσμος χρωστάει και δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι παραπλανητικό και ψεύτικο να λέει κάποιος πως οι Έλληνες χρωστάνε 100 δισ.».

Επιπλέον, όπως φαίνεται στην Έκθεση Απολογισμού της ΑΑΔΕ, ποσοστό 87,7% των οφειλετών (3.569.975 οφειλέτες), με βασική οφειλή μικρότερη των 5 χιλ. €, οφείλουν το 2,5% (2.519,8 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18. Ποσοστό 1,0% των οφειλετών (40.514 οφειλέτες), με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100 χιλ. €, οφείλουν το 89,2% (89.216,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18. Στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5 χιλ. € έως 100 χιλ. € , ποσοστό 11,3% των οφειλετών (458.368 οφειλέτες) οφείλουν το 8,2% (8.234,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18.

Επίσης, η ΑΑΔΕ έχει δημοσιοποιήσει λίστα με τα νομικά πρόσωπα που έχουν μεγάλες οφειλές. Πρώτη πρώτη στη λίστα εμφανίζεται η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», η οποία χρωστάει 10 δισ. και της οποίας η λειτουργία έχει ανακληθεί. Άλλοι μεγαλοοφειλέτες είναι εταιρίες όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή και το Μινιόν που χρωστούν από 20 εκατ. ευρώ περίπου και δεν υφίστανται πια. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η φράση «οι Έλληνες χρωστάνε 100 δισ.» έτσι γενικώς και αορίστως, είναι άκρως παραπλανητική και κρύβει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που έδειχναν απαράδεκτη ανοχή στην είσπραξη των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αφού τελειώνει με τη διαστρέβλωση των κειμένων της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη διαστρέβλωση των αριθμών, ο κ. Βρούτσης στο κείμενό του προτείνει τη λύση: μείωση των φόρων. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός του νεοφιλελευθερισμού, η πανάκεια που θεραπεύει πάσαν νόσον.

Η μείωση των φόρων και η υποταγή στην νεοφιλελεύθερη οικονομία, ως μοναδική λύση στα οικονομικά προβλήματα αποτελεί το μίγμα πολιτικής που μας έφερε την κρίση. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κ. Βρούτσης και η ΝΔ εμμένουν στις μνημονιακές πολιτικές.

Δεν υπάρχει καμία ευθεία συσχέτιση σε επιστημονικό-οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στη μείωση της φορολογίας και στην αύξηση της απασχόλησης.

Αντιθέτως, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται και για άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την απασχόληση, όπως ο μισθός, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μεταρρυθμίσεις που τονώνουν τη ζήτηση, όπως αναγράφεται και στην Έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Εξάλλου, η μείωση των φόρων όχι μόνο δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα, αλλά δημιουργεί και καινούργια. Γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, είναι και άνθρωποι που χρειάζονται νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και ένα λειτουργικό κοινωνικό κράτος αλληλλεγύης. Το κοινωνικό αυτό κράτος είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την ενίσχυσή του. Από την άλλη, είναι μέσα στους πρώτους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Νέα Δημοκρατία αν έρθει στην εξουσία.

Σε ένα πράγμα “συμφωνούμε” με τον κύριο Βρούτση: η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Και δεν θ’ αργήσει να υλοποιηθεί, όπως όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε και υλοποίησε αυτή η κυβέρνηση. Και για ακόμη φορά θα διαψευσθούν οι καταστροφολογικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας.

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*