Φολέγανδρος: Η Παναγία η Μαγιάτισσα «επιβάτης» στο AQUA JEWEL – Η τριήμερη περιφορά σε ξηρά και θάλασσα (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
02/05/2019 16:42
 
 
 

Με όλες τις τιμές γιορτάζεται κι εφέτος η Παναγία η «Μαγιάτισσα» στην όμορφη Φολέγανδρο που αναβιώνει για ακόμα μια χρονιά το έθιμο της τριήμερης περιφοράς της θαυματουργής εικόνας.

Η εικόνα της Παναγίας από την ημέρα του Πάσχα φιλοξενείται από όλα τα σπίτια της Φολεγάνδρου. Την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξη του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β΄, η εικόνα της Παναγίας «Μαγιάτισσας» «επιβιβάστηκε» στο πλοίο «Aqua Jewel» περιήλθε σε όλους τους χώρους του και κατέληξε στη γέφυρα του πλοίου όπου την προσκύνησε ο Συριανός πλοίαρχος Πέτρος Ψωμάς και όλο το πλήρωμα.

Στη συνέχεια το πλοίο έκανε τον περίπλου της Φολεγάνδρου συνοδευόμενη από σκάφη, αλιευτικά, καΐκια και άλλα πλεούμενα που απέδιδαν τιμές εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στην Παναγία τη «Μαγιάτισσα» η οποία, όπως λέγεται, τρεις αιώνες πριν έσωσε το νησί από επιδρομή πειρατών.

Αμέσως μετά την επιστροφή της στο λιμάνι της Φολεγάνδρου η εικόνα της Παναγίας της «Μαγιάτισσας» μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, στο Καραβοστάσι, όπου τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δωρόθεου Β΄.

Στη συνέχεια η εικόνα συνέχισε τις «επισκέψεις» της στα σπίτια των κατοίκων της Φολεγάνδρου, όπως ορίζει το τοπικό έθιμο.

Το ταξίδι της εικόνας συνεχίστηκε από τον Άγιο Αρτέμιο στο Καραβοστάσι προς τη Χώρα Φολεγάνδρου στον ομώνυμο Ιερό Ναό όπου τελέστηκε εσπερινός.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στο τοπικό έθιμο της «υποδοχής» της εικόνας επί τριήμερο μετά το Πάσχα, από όλα τα σπίτια του νησιού, οι ένοικοι των οποίων την υποδέχονται με τιμή, σεβασμό κι ευγνωμοσύνη για τα όσα έχει κάνει η Παναγία για το νησί τους σε «επικίνδυνες εποχές του παρελθόντος». Ο Μητροπολίτης συνεχάρη τους κατοίκους της Φολεγάνδρου για την πίστη τους στις παραδόσεις του νησιού και τους ευχήθηκε «η Παναγία να τους δίνει δύναμη για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας».

(φώτος – πληροφορίες: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 224 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*