Σύρος: Ενίσχυση και διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Άκης Αξαόπουλος
25/07/2019 17:25
 
 
 

 

Στην ενίσχυση και διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την προσθήκη παρεχόμενων υπηρεσιών και την αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία καλύπτει την λειτουργία του μέχρι και το 2023, με ευρωπαϊκούς πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, η επιλέξιμη και συνολική δημόσια δαπάνη αυξάνεται από 164.160€ σε 450.000€, μέχρι και τις 31.12.2023 και παράλληλα, προστίθεται νέα υπηρεσία, Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΟΦΗΛΙ, με την πρόσληψη επιπλέον στελέχους.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν καινοτόμες κοινωνικές δομές, στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης στο Νότιο Αιγαίο, με σκοπό την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την διασύνδεσή τους με υπηρεσίες και δομές και την παροχή υπηρεσιών, με στόχο την εργασιακή και κοινωνική ένταξη – επανένταξη, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Αποτελούν κρίσιμο συστατικό της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας και έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σύρου Ερμούπολης, με απόφαση του Περιφερειάρχη, είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», τον Αύγουστο του 2016, με αρχική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 164.160€, για την λειτουργία του κατά την τριετία από 10/11/2016 έως 10/11/2019. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2017 και ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 1.350 άτομα.

Μέχρι σήμερα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
*Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
*Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
*Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
*Υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί με την ιδιότητα των Κέντρων ως βασικών συνεργατών του ΟΠΕΚΑ.

Με την διεύρυνση του Κέντρου και την επέκταση της στελέχωσής του με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, θα καλύψει, επιπλέον, δραστηριότητες που αφορούν τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Το Κέντρο Κοινότητας είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*