Θήρα: Το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό καλεί σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου

Άκης Αξαόπουλος
01/05/2021 16:29
 
 
 

Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, αγρότες και αυτό-απασχολούμενοι!

135 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 που βάφτηκε με αίμα. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με τους εργοδότες και το κράτος τους, διεκδικώντας το 8ωρο. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για ό,τι θέλουμε» ήταν το σύνθημα του αγώνα τους. Τότε, τους βάφτισαν «τρελούς» και τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου». Γι’ αυτή την «τρέλα»,οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, γράφοντας κυριολεκτικά με το αίμα τους τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος στην παραγωγή έχουν δημιουργήσει όσο ποτέ άλλοτε, τις δυνατότητεςνα ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή και να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του με πολύ λιγότερες ώρες εργασία. Κι όμως, για τα κέρδη των εργοδοτών, ξηλώνονται σταδιακά όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων και επανέρχεται ο «νόμος της ζούγκλας» στην εργασία!

Οι περισσότερες ώρες δουλειάς, οι χαμηλές αμοιβές, η κατάργηση ρεπό και αδειών, η στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε υγεία και παιδεία, βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις» και παρουσιάζονται ως «σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον»!

Η σημερινή κυβέρνηση, συμπληρώνοντας το έργο των προηγούμενων, συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων:

Νομοθετεί το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών.Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Οι “εξυπνάδες” ότι όλα θα γίνονται “μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος”, είναι παραμύθια, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά ό,τι επιθυμούν οι εργοδότες.

Εν μέσω πανδημίας, αρνείται προκλητικά να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αφήνει υποστελεχωμένες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Περιφερειακά Ιατρεία), τα Νοσοκομεία χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το Νοσοκομείο Θήρας στο έλεγχο και τις διαθέσεις της ΑΕΜΥ. Αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και να τον εντάξει σε πανελλαδικό σχεδιασμό, απολύει – αντί να μονιμοποιήσει απαραίτητους επικουρικούς, εμπαίζει με «χειροκροτήματα» τους πραγματικούς ήρωες, γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη με την πανδημία.

Δεν κάνει κανένα διορισμό στην εκπαίδευση, μπαλώνει τις ανάγκες με 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (μικρότερα τμήματα, μέτρα ασφαλείας,τεστ με κλιμάκια ΕΟΔΥ στα προαύλια των σχολείων, εμβολιασμοί). Δεν παρέχει καμία ουσιαστική στήριξη στους μαθητές και τις οικογένειές τους, με τεράστιες γνωστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού.

Αφήνει τους εργαζόμενους στον Τουρισμό- Επισιτισμό σε ανασφάλεια, με «ψίχουλα» για κάποιους και χωρίς κανένα εισόδημα για κάποιους άλλους εδώ και ένα χρόνο, χωρίς προστασία απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου (εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα, αυστηρά πρωτόκολλα και έλεγχοι στους χώρους δουλειάς) χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας και χωρίς ειδικευμένους γιατρούς για δωρεάν πιστοποιητικά υγείας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τιμή στην εργατική πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης μας δεν μπορεί να αποτελέσει καμιά τυπική επετειακή εκδήλωση. Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια της πρωτομαγιάς μαζί με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, το ταξικό κίνημα που έστειλε το μήνυμα του αγώνα και πέρυσι όταν και τότε η ΓΣΕΕ έλεγε να κάτσουμε στο σπίτι μας. Όλοι αυτοί γυρίζοντας την πλάτη στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, πήραν αποφάσεις για κινητοποιήσεις στις 6 Μάη.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες,

Καταδικάζουμε την άθλια ενέργεια κυβέρνησης να στείλει σε πολυήμερη αργία τους εργαζόμενους με την απόφασή της για μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα στις 4 Μάη!

Καταδικάζουμε τη ΓΣΕΕ που σε αρμονική συνεργασία με τους εργοδότες, υποστηρίζει την κατάπτυστη απόφαση, στην ουσία ακυρώνει την πρωτομαγιάτικη απεργία μιας και δεν προγραμματίζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για την Πρωτομαγιά!

Θα μείνουν μόνοι τους γιατί οι εργαζόμενοι έχουν άλλα σχέδια!

Χωρίς δισταγμό, δίνουμε την απάντηση που ταιριάζει, όπως εμείς ξέρουμε τη φετινή Πρωτομαγιά! Γιορτάζουμε αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, το σύμβολο αγώνα όλων των εργαζομένων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης!

Τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης! Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης ελληνικής πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους ναζί κατακτητές στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά 1944.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Υπάρχει δρόμος για την επόμενη μέρα. Η οργάνωση των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, σε συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΙΑΣ

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συμμετέχουν η ΕΛΜΕ Θήρας και η Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της ΟΓΕ

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*