Κ. Αρσένης: «Μόνο προσωρινή η αναστολή κατασκευής του αιολικού στην Άνδρο»

Newsroom
09/02/2021 15:35
 
 
 

Η ύπαρξη ευρωπαϊκού προγράμματος Life για την προστασία του Σπιζαετού δεν αποκλείει την ταυτόχρονη αδειοδότηση Αιολικών Πάρκων στις περιοχές Φραγκάκι-Ράχη Ξηροκόμπι της Άνδρου, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για την ανάγκη ακύρωσης του έργου.

Ο κ. Αρσένης περιέγραψε την προσωπική του οδύσσεια προκειμένου οι υπηρεσίες να εφαρμόσουν τελικά την άμεσα εφαρμοστέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή εργασιών. «Τρεις ημέρες μετά τα μηχανήματα δούλευαν κανονικά ακόμη και νυχτερινές ώρες» επισήμανε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεσμούς δεν θυμίζει σε τίποτα Ευρωπαϊκή χώρα».

Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη την ενέργεια του Διευθυντή του Υπουργείου με ένα μονοπρόσωπο έγγραφο να αλλάζει την περίοδο αναπαραγωγής του Σπιζαετού, που είχε επίσημα οριστεί λίγες ημέρες πριν, στις 13.1.21 από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου. Η αλλαγή της περιόδου αναπαραγωγής ήταν απαραίτητη για να συνεχίσουν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού, καθώς δεν επιτρέπονται κατά την περίοδο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Αρσένης.

Για σύννομες ενέργειες έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο κ. Αμυράς, καταλογίζοντας την διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, σε κενό στην ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

«Με βάση τα κείμενα όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα όχι μόνο έχει ενσωματώσει και εφαρμόσει με στρεβλό τρόπο την οδηγία για τη δέουσα εκτίμηση, αλλά αποδυναμώνει συστηματικά ακόμα και τη βασική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης» κατέληξε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή του ΜέΡΑ25.

(Visited 42 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*