Στον Αμίτη Νάξου γέννησε τα αυγά της θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta

 
 
 

folia caretta amitis 1

Την παραλία του Αμίτη στη Νάξο επέλεξε θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta για να γεννήσει τα αυγά της…

 Όπως ενημερώθηκε ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” από κάτοικο της περιοχής, μια θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta βρίσκονταν στην παραλία του Αμίτη… Από φωτογραφίες που έδειξε στα μέλη του Συλλόγου, που έσπευσαν στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημάδια στην άμμο τα οποία τους οδήγησαν στο σημείο  που το θαλάσσιο ερπετό, έχει θάψει τα αυγά του. 

folia caretta amitis 2

Από τα μέλη του Συλλόγου, έγινε πρόχειρη περίφραξη του σημείου και ενημέρωση των λουόμενων αλλά των ανθρώπων του καφέ μπαρ που βρίσκεται στην περιοχή, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύλλογο, έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η φωλιά της θαλάσσιας χελώνας θα πρέπει να προστατευτεί ώστε η εκκόλαψη των αυγών να είναι επιτυχής και τα μικρά χελωνάκια να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. 

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”: “η ωοτοκία της καρέτα καρέτα είναι στη κορύφωση της και σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό παρακαλούμε τον κόσμο να ενημερώνει άμεσα το Λιμεναρχείο”. 

folia caretta amitis 3

Να σημειωθεί ότι η κάθε χελώνα γεννά από 60 μέχρι και 150 αυγά πολλές φορές και δύο φορές το χρόνο από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο. Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα.

Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο έως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω πτερύγιά της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται τα αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’ αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*