Ν. Συρμαλένιος: Συνεχείς αυξήσεις και σύγχυση στην αγορά ηλεκτρισμού

dei
Άκης Αξαόπουλος
24/06/2021 15:15
 
 
 

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 53 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα, σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Η μεγαλύτερη δε επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η ΔΕΗ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει από τον Μάιο του 2021 ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, ρήτρα που, μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να αντικαταστήσει με άλλη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας βάσει της χονδρικής τιμής. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια παραπλάνησης, μέσω δημοσιευμάτων, η αύξηση αυτή να παρουσιαστεί ως 30% έκπτωση. Κάτι που, όπως τονίζουν οι βουλευτές, θα ήταν «ανέκδοτο», αν δε συνιστούσε αθέμιτη εμπορική πρακτική και προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των καταναλωτών.

Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν «ασκήσεις» κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής για τους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης ηλεκτρισμού, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών από την ΡΑΕ και πώς θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές, καθώς και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), για να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν τέλος να μάθουν αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τώρα που η κοινωνία και η οικονομία το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*