Κυκλάδες: Η υγεία… στο απόσπασμα

Newsroom
06/06/2022 11:12
 
 
 

 

*Της Κατερίνας Γιαννακά

Το πανελλήνιο αίτημα για την αναβάθμιση και στήριξη του ΕΣΥ, που παρά την εγκατάλειψη άντεξε τελικά, στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση το αγνόησε και περιορίστηκε στα χειροκροτήματα του πρωθυπουργικού ζεύγους στην αρχή της πανδημίας.

Η πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση των κρατικών δομών υγείας, που συστηματικά προωθεί η κυβέρνηση, είναι συνειδητή πολιτική, για να παραδώσει και αυτό το δημόσιο αγαθό στους κλινικάρχες, που επιμελώς δεν τα επίταξε για να δεχτούν ασθενείς Covid-19, παρά την αφόρητη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Με μεθοδικό τρόπο συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική αυτή και το ΕΣΥ οδηγείται στο απόσπασμα και στα Κυκλαδονήσια. Δεν κατεδαφίζουν μόνο το έργο που έγινε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (2015 2019), εν μέσω μνημονίων και σκληρής επιτήρησης των δανειστών. Επιχειρούν την πλήρη απαξίωση συνολικά του ΕΣΥ, για να το παραδώσουν ως ώριμο φρούτο στους κλινικάρχες.

Στα Κυκλαδονήσια όλες οι δομές υγείας είναι υποβαθμισμένες και εγκαταλειμμένες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Μας έχουν γυρίσει πολύ πίσω, στην εποχή πριν το 1981, της άγονης γραμμής και της ξεχασμένης Ελλάδας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρέδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τρία νοσοκομεία σε αναβάθμιση και ανάπτυξη. Το Νοσοκομείο Σύρου στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, αλλά και επικουρικό, με νέες κλινικές, σύγχρονο εξοπλισμό.

Το νοσοκομείο Σαντορίνης που το παρέλαβε κλειστό και εγκαταλειμμένο και έτοιμο να πωληθεί σε ιδιώτες, το παρέδωσε επίσης σε πλήρη λειτουργία (χειρουργεία, μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικός τομογράφος).

Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, το παρέδωσε επίσης σε πορεία ανάπτυξης και λειτουργίας, με μονάδα τεχνητού νεφρού και αξονικό τομογράφο, σε πορεία ανεξαρτητοποίησής του από το νοσοκομείο Σύρου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία τη μονάδα ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Σύρο, αίτημα πολύχρονο των φορέων των Κυκλάδων, που σώζει ζωές, ενώ προγραμμάτισε και προώθησε την κατασκευή και αγορά δύο πλωτών μέσων μεταφοράς ασθενών, το ένα με έδρα τη Νάξο και το άλλο τα Δωδεκάνησα.

Σήμερα αυτές οι δομές-ζωής για τα νησιά μας, καθημερινά υποβαθμίζονται, απαξιώνονται και ακυρώνονται. Δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά με εποχιακό προσωπικό και έκτακτες αποσπάσεις από τη μία δομή στην άλλη, γεγονός που εξοντώνει τους εργαζόμενους και αποδυναμώνει την όποια λειτουργία των μονάδων β/θμιας φροντίδας υγείας των νησιών και αυτά όλα στην αρχή της τουριστικής σεζόν..

Το νοσοκομείο Νάξου χτίζεται στην άμμο με προεκλογικές εξαγγελίες, εξωραϊσμούς, φτιασιδώματα και συσκέψεις τοπικών παραγόντων στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή φημολογείται, χωρίς να διαψεύδεται, από τους αρμόδιους, ότι το νοσοκομείο της Νάξου είναι στα 63 υπό κατάργηση μικρά νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας.

Το νοσοκομείο Θήρας, κατ’ όνομα πλέον είναι νοσοκομείο και καθημερινά υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας.

Το μοναδικό πλέον νοσοκομείο του νομού μας στη Σύρο, είναι υπό κατάρρευση. Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, μα και ολόκληρος ο συριανός λαός, με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εκφράζουν την αγωνία τους. Τις τελευταίες μέρες δεν γίνονται τακτικά, ούτε έκτακτα χειρουργεία, καθώς απουσιάζουν, λόγω Covid-19, οι δύο εναπομείναντες εργαστηριακοί γιατροί.

Το καρδιολογικό τμήμα σήμερα παραμένει με έναν γιατρό μόνον (από τους τρεις που προβλέπονται), ενώ και αυτός συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου.

Οι αρμόδιοι κωφεύουν συστηματικά και συνειδητά, γιατί απλά υλοποιούν την πολιτική τους, εκχώρησης των δομών του ΕΣΥ στους ιδιώτες.

Όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα τη Σύρο, προκειμένου να εγκαινιάσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο Νεώριο, απαξίωσε να επισκεφθεί το νοσοκομείο, να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, να ακούσει τα προβλήματά τους. Περιορίστηκε μόνο στην επίσκεψη σε ένα δημοτικό σχολείο της Βάρης. Τι να έλεγε άλλωστε… να ανακοίνωνε μια ακόμα ανέγερση κτιρίου στη θάλασσα;

Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείο Σύρου, που είναι αγώνας ζωής για κάθε Συριανό, για κάθε Κυκλαδίτη. Είναι βέβαιο πια, πως αυτή εδώ η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει τη ζωντανή Ελλάδα.

Κατερίνα Γιαννακά

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

(Visited 202 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*