«Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο…» ή από τον Απόλλωνα μέχρι τον Καλαντό

δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Newsroom
02/01/2024 01:06
 
 
 

 

-Καλημέρα σε όλα, σε όλους και σε όλες, είπε ο Δημήτρης, ανοίγοντας το πρώτο Συμβούλιο της χρονιάς.

Όλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους.

-Άκουσα καλά; Λέει ο προεδρεύων Μπέης.

-Ξέρεις από πολιτική ορθότητα, προσωρινέ πρόεδρε;

-Την politically correct, εννοείς παλιέ και νέε δήμαρχε; Γιατί έτσι τη λέμε εμείς στην Κεραμωτή, που είμαστε κοσμοπολίτες και αγγλομαθείς.

Ένα βροντώδες χαχανητό απλώθηκε στην αίθουσα, μετά το αμήχανο σούσουρο.

-Ακούστε κύριοι. Αυτή θα είναι η προσφώνηση από δω και μπρος. Κι ας μην έχουμε γυναίκα δημοτική σύμβουλο κι ας μην έχουμε απ’…«όλα». Ή έχουμε και δεν το ξέρω; Σε λίγο, πάντως, θα έχουμε, νομοθετικά τουλάχιστον. Μου το είπε ο αθλητάρχης και τον πιστεύω τυφλά.

Κόκκαλο οι συντηρητικοί της αίθουσας, αλλά και οι προοδευτικοί που δεν περίμεναν αυτή τη θεαματική έκπληξη που τους επιφύλαξε ο Δημήτρης. Δεν άργησε να έλθει και η πρόταση για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και έπεσαν όλες οι παλιοσειρές ξερές. Βέβαια, εγώ το ήξερα, γιατί μου εμπιστεύτηκε ο Δημήτρης τις σκέψεις του και τη μυστική συμφωνία με τον Φώτη, για τον αποκλεισμό κάποιου άλλου από διάδοχό του.

-Μουσίτσα είσαι, έσκυψε και με χαΐδεψε ο Βαγγέλης.

-Ο Δημήτρης με δίδαξε. Αυτός είναι η πρώτη μακράν. Ξέρεις πόσα έμαθα επί δημαρχίας του εδώ στα τρόχαλα του Δημαρχείου που τριγυρνούσα;

-Και αυτός μιμείται κατά γράμμα τον Κυριακούλη. Άκου τι σου λέω.

-Ναι, ναι. Ο τελευταίος κρύβει την υπεροψία του πίσω από το 41% των εκλογών, ο Λιανούλης πίσω από το 51%. Δεν είναι εδώ θέμα μεγέθους. Δεν είδες πώς αντιμετώπισε τους ορεινούς που είχαν το θράσος να τον επισκεφτούν τις προάλλες για κάτι παλιοαντιπλημμυρικά έργα που ζητούσαν οι αχάριστοι; Τον έβλεπα από την κρύπτη μου με υψωμένο φρύδι και μου ερχόταν να τον δαγκώσω. Κάποιος μάλιστα ορεινός τού θύμισε τον Καρρά: «Απ’ τον βορρά μέχρι τον νότο / Να μ’ αγαπάς δεν βρήκα τρόπο». Αλλά αυτός στη κοσμάρα και στην… κορμάρα του. Άκαρδος. Με μορφασμούς Μαντάμ Σουσού. Μόνο που εκείνη ήταν μια φαντασιόπληκτη και μεγαλομανής -πλην πάμφτωχη- γυναίκα.

-Δίκιο έχεις. Έχουν και διαφορές όμως οι… Μήτσοι. Ο Μητσο-τάκης παίρνει τα… βουνά όταν θέλει να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα, ο Μήτσος πάει στο εξωτερικό, όπως έκανε τώρα. Λεφτά έχει δόξα τω Γιαραμπή, όπως και οι περισσότεροι από μας.

-Μα τι περιθώρια έχει για …ανακύκλωση; Αφού όλοι θα πάρουν καρέκλα. Είναι ο επιτελικός Δήμος της παραπέρα ενίσχυσης του δημαρχοκεντρικού χαρακτήρα. Τάλε κουάλε το Μαξίμου.

-Ναι, αλλά άλλη βαρύτητα έχει το ένα χαρτοφυλάκιο από το άλλο. Το ίδιο είναι ο πολιτισμός και τα τεχνικά έργα με την αποχέτευση και την καθαριότητα;

-Μην υποτιμάς το τελευταίο. Εκεί κόντευε να την πατήσετε.

-Πάντως, μπορεί να παριστάνει τη Σφίγγα του Δημαρχείου, αλλά είναι προβλέψιμος. Δεκατέσσερεις έμμισθες θέσεις από τους 15 συμβούλους του θα συμπληρώσει. Το ξέρεις; Δεν ματάγινε.

-Θρίαμβος, δηλαδή, της μητσοτακικής δημοκρατίας και στους Δήμους.

– Γι’ αυτό δεν ανησυχώ, αγαπητή μου. Δεν έχει περιθώρια να το παίξει τοπικός… μαξιμάρχης.

-Πάω στην κρυψώνα μου. Μη με ξεμπροστιάσει κιόλας, όπως τις προάλλες με τους… πουλημένους δημοσιογράφους. Θέλω το παρασκήνιο, όχι αυτά που θα ακούσω και εγώ.

-Αυτός είναι σε θέση να το τραβήξει παραπέρα άμα νευριάσει, να πει και το γνωστό «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Δεν τον ξέρεις καλά.

-Μωρέ τον ξέρω και τον παραξέρω. Θρασύδειλος είναι. Και αθεράπευτα αισιόδοξος. Ξέρεις ποιοι στίχοι τον συνεπαίρνουν, τον εξιτάρουν; «Τόσες στροφές κι όλα μου φαίνονται ευθεία/ Μακρύς ο δρόμος και δεν βγάζει πουθενά». Αθάνατε (Δημήτρη) Καρρά! Μέχρι και δρόμο θα του αφιερώσει στη Χώρα.

-Αμ τί; Ο Γλέζος άξιζε την ονομασία ενός δρόμου και όχι ο Καρράς;

Όχεντρα

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 435 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*