Άνδρος: Μουσικοχορευτικό καλωσόρισμα στο Μπατσί και συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο

Άκης Αξαόπουλος
31/05/2018 00:30
 
 
 

Το όμορφο και ευωδιαστό προϊόν της Άνδρου, το λεμόνι, ήταν αυτό που έφερε κοντά κατοίκους και επισκέπτες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μπατσί, το Σάββατο, 26 Μαΐου και Χώρα, την Κυριακή, 27 Μαΐου, στο πλαίσιο της 18ης Γιορτής Λεμονιού.

Η Γιορτή Λεμονιού έχει καταφέρει να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην Άνδρο και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το νησί, προσελκύοντας όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος έδωσε δυναμικό «παρών» στο καλωσόρισμα με άρωμα λεμονιού. Το Μπατσί «φόρεσε τα γιορτινά του» και στολισμένο στα χρώματα του λεμονιού υποδέχτηκε τους επισκέπτες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου και διοργάνωσαν ο Συνεταιρισμός Γυναικών «Η Αρχόντισσα του Αιγαίου», ο Χορευτικός Σύλλογος Υδρούσας και η Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα Μπατσίου.

Τα καταστήματα προσέφεραν κεράσματα με βασικό συστατικό το λεμόνι (όπως λεμονάδα, λεμονόπιττα, γλυκό κουταλιού λεμόνι, κ.ά.), ενώ δεν έλειψαν και οι ευφάνταστες γευστικές δημιουργίες από κάποιους επαγγελματίες που έβαλαν τα… δυνατά τους και εξέπληξαν ευχάριστα τον κόσμο. Λίγο μετά τις 21:00, η κυρία Ελένη Πολίτου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Άνδρου, απηύθυνε χαιρετισμό στην πλατεία Μπατσίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία και την παράδοση του λεμονιού στην Άνδρο, καλωσορίζοντας τα γκρουπ επισκεπτών που ήρθαν από την Κρήτη, καθώς και το σύνολο των επισκεπτών του τριημέρου.

Τη «σκυτάλη» πήραν οι μουσικοί Σταύρος Λαρίος & Γιώργος Ρέρρας, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή και «ταξίδεψαν» τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, σε νησιώτικους ρυθμούς υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου. Με τη σειρά τους, τα μέλη του χορευτικού συλλόγου Υδρούσας παρουσίασαν ένα όμορφο θέαμα με παραδοσιακούς χορούς και κάλεσαν τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους, συμμετέχοντας σε ένα μουσικοχορευτικό «ταξίδι» που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 27 Μαΐου, μία δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο της Γιορτής Λεμονιού, πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Αρκετός ήταν ο κόσμος που ήρθε για να παρακολουθήσει τη συναυλία του συγκροτήματος «Έμελλον», το οποίο παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή – στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο, σε τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Πλέσσα, Στ. Κουγιουμτζή και Μ. Λοΐζου, με τη συνοδεία 20μελούς μικτής χορωδίας.

Τη μουσική εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε τόσο αυτόν για την παρουσία του, όσο και τους χορηγούς (Eurobank, Alpha Bank, Fast Ferries και «Asteras Radio 92») για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση της συναυλίας. «Η διοργάνωση παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιδέας της Γιορτής Λεμονιού, που, πλέον, μετράει 18 χρόνια. Η απήχηση που έχει και η επιτυχία που σημειώνει κάθε χρόνο, μάς υπενθυμίζει το καθήκον μας να αναζητούμε συνεχώς τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισής της», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σουσούδης.

Οι Σταυρούλα Μανωλοπούλου και Κώστας Μάντζιος, μας «ταξίδεψαν» με τις υπέροχες φωνές τους στις εποχές του Νέου Κύματος και των μπουάτ, σε θάλασσες και στα νησιά του Αιγαίου, αφού ο σπουδαίος στιχουργός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του (μέχρι το 1982) στο αγαπημένο του κόκκινο τρεχαντήρι, το οποίο είχε ονομάσει «Ψαριανή». Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Λευτέρης Μαυρομμάτης, ο οποίος δέχτηκε τα εύσημα για την επιλογή των τραγουδιών και για την όμορφη μουσική βραδιά που παρουσίασε εκείνος και η μουσικοί του στον κόσμο της Άνδρου.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*