Έκθεση για τα 30 χρόνια ανασκαφικής έρευνας στην Παλαιόπολη Άνδρου

Άκης Αξαόπουλος
19/05/2018 14:12
 
 
 

Παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών, βίντεο, εκμαγείων και προπλασμάτων με τίτλο: «Μουσεία και ανασκαφικά δίκτυα: Παλαιόπολη Άνδρου, 30 χρόνια ανασκαφικής έρευνας».

Πρόκειται για την έκθεση, που έχει ως επίκεντρο την Παλαιόπολη, αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, και αφορά την τριαντάχρονη ανασκαφική έρευνα που διεξάγει στην περιοχή ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύνει η ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας κυρία Λυδία Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα. Να σημειωθεί ότι αποτελεί συνέχεια της έκθεσης, που είχε εγκαινιαστεί στις 4 Αυγούστου 2017, στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Άνδρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, και είχε διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2017.

Ο Δήμαρχος Άνδρου συνεχάρη την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας κυρία Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα για τη μακρόχρονη προσπάθειά της με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού μας. Παράλληλα, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που προβάλλει την Άνδρο παγκοσμίως και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο της κυρίας Παλαιοκρασσά – Κόπιτσα. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι μία μοναδική κληρονομιά για τον τόπο μας και η αναβάθμισή τους αποτελεί χρέος του Δήμου Άνδρου. Βασική επιδίωξή μας είναι να επιλυθεί το ζήτημα της αδειοδότησης του δρόμου, έτσι ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν προσβάσιμοι για το κοινό και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους».

Οι ανασκαφές της κυρίας Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα έχουν φέρει στο φως τμήματα από τρία ελληνιστικά δημόσια κτήρια της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, τέσσερις πλακόστρωτες οδούς και μία παλαιοχριστιανική βασιλική, με πλούσια κινητά ευρήματα (επιγραφές, γλυπτά, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμική και νομίσματα). Η έκθεση αναπτύσσεται σε 42 επιτοίχιους πίνακες και περιλαμβάνει εκμαγεία αγαλμάτων, αντίγραφα μικρών ευρημάτων, μακέτες και φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις κτηρίων, καθώς και προβολές βίντεο από την ανασκαφή.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*