Μια συνεχιζόμενη γελοιότητα, μία ένδειξη ανιστόρητης άγνοιας

Άκης Αξαόπουλος
10/06/2022 19:49
 
 
 

 

* Του θανάση Καραβία

Αναφέρομαι σ’αυτά τα κολωνάκια (χελινοειδής επάλξεις) όπως λέγονται, που κοσμούν τους πύργους και τα πυργόσπιτα της Νάξου της μεσαιωνικής εποχής. Δεν είναι ομορφοτήρια διακοσμητικά. Ούτε κολωνάκια (για να βάζουν τα γλυκοκολόκυθα, όπως μου έλεγε μετά λόγου γνώσεως ένας φίλος από τον Κυνίδαρο).

Έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποτελούν ένδειξη ισχύος και εξουσίας στη περιοχή. Όπως κάνεις μπορεί να δει στο βιβλίο “Κάστρα και πύργοι της Νάξου” έκδοση KAITIS , σηματοδοτούν μια εποχή της δυτικοευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι από αυτόν τον τόπο, στο διάβα του αιώνων, πέρασαν και έζησαν ευγενείς Φράγκοι και Ενετοί (Βενετοί) και άλλοι.

Συνηθως αυτοί οι πύργοι φέρουν καί το οικόσημο της οικογενείας στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου.
Είναι λοιπόν γελοιότητα να βλέπει κανείς χελινοειδής επάλξεις (κολωνάκια) σε σπίτια αποθήκες και σταύλους. Φαντάζομαι τι σχόλια θα κάνουν οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Είναι απορίας άξιον πως η αρχιτεκτονική επιτροπή και η αρχαιολογία ανέχονται κάτι τέτοιο.

Οι υπηρεσίες αυτές υποχρεώνουν τον απλό πολίτη να φτιάξει τα κουφώματα του σπιτιού του με καΐκια και άλλες λεπτομέρειες, όχι αλουμίνια (πολύ σωστά), αλλά μπορεί να βάζει ο καθένας για ομορφοτήρια όπως αφελώς νομίζει τα εν λόγω κολωνάκια. Θα πρέπει να δωθεί μια εντολή από τις άνω υπηρεσίες, να εξαφανιστούν αυτές οι ανιστόρητες γελοιότητες.

Θανάσης Καραβίας
Μηχανολόγος μηχανικός
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παδούης

(Visited 156 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*